Składniki na ciasto
- mąka pszenna – 450 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- kakao – 2 łyżki
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- mleko – 250 ml
- Kostka do pieczenia „Kasia” – 250 g
- miód – 150 g
- przyprawa do pierników – 1 opak.
- jaja – 3 szt.
- konfitura żurawinowa – 1 opak.
- orzechy włoskie – 120 g
- gorzka czekolada – 200 g
- śmietanka 30% – 150 ml
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito do miski. Orzechy przebierz i podziel na ćwiartki.
Krok 2
W garnuszku roztop Kasię z cukrem i miodem, dodaj przyprawę do pierników. Zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem i sodą.
Krok 3
Do suchych składników w misce wlej płynne i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj jajka i konfiturę żurawinową, jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wsyp orzechy.
Krok 3
Do suchych składników w misce wlej płynne i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj jajka i konfiturę żurawinową, jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wsyp orzechy.
Krok 4
Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm i piecz około 60 minut w temperaturze 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź.
Krok 5
Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietankę z Kasią, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż otrzymana masa będzie gładka i lśniąca. Lekko przestudź.
Krok 6
Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową, a gdy ta lekko zastygnie udekoruj ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą polewą, żurawiną, cukrowymi gwiazdkami i rozmarynem.