Piernik z żurawiną

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna – 450 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • kakao – 2 łyżki
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • mleko – 250 ml
  • Kostka do pieczenia „Kasia” – 250 g
  • miód – 150 g
  • przyprawa do pierników – 1 opak.
  • jaja – 3 szt.
  • konfitura żurawinowa – 1 opak.
  • orzechy włoskie – 120 g
  • gorzka czekolada – 200 g
  • śmietanka 30% – 150 ml

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito do miski. Orzechy przebierz i podziel na ćwiartki.

https://s3.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/290x0/piernik-z-zurawina-szk221402.jpg

Krok 2

W garnuszku roztop Kasię z cukrem i miodem, dodaj przyprawę do pierników. Zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem i sodą.

alt.step

Krok 3

Do suchych składników w misce wlej płynne i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj jajka i konfiturę żurawinową, jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wsyp orzechy.

Krok 3

Do suchych składników w misce wlej płynne i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj jajka i konfiturę żurawinową, jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wsyp orzechy.

alt.step

Krok 4

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm i piecz około 60 minut w temperaturze 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź.

alt.step

Krok 5

Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietankę z Kasią, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż otrzymana masa będzie gładka i lśniąca. Lekko przestudź.

alt.step

Krok 6

Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową, a gdy ta lekko zastygnie udekoruj ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą polewą, żurawiną, cukrowymi gwiazdkami i rozmarynem.

alt.step

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *